World of Chig   

1.11.02#14 Dansande Drottning - Abba[394] Text och Musik: Stig Anderson, Benny Andersson & Björn Ulvaeus. Producerat av: Benny Andersson & Björn Ulvaeus.

21 Aug 76 - 15 veckor på listan - #1 i hela sex veckor 04 Sep 76.


Den 18 Juni 1976, uppträdde Abba med låten 'Dansande Drottning' i Svensk television, det var kvällen innan det Svenska kungliga bröllopet. På självaste bröllops dagen framträdde dom med samma låt på bröllops mottagningen mellan Kung Carl XVI Gustav och Silvia Sommerlath, och blev på så sätt en del av Sveriges historia.

I Augusti, blev "Dansande Drottning" den andra singeln i följd att ligga på första placeringen på den Engelska singeln listan i hela sex veckor, efter att ha petat ner "Gå inte och ta sönder mitt hjärta" med Elton John och Kiki Dee. Detta vart Abba’s tredje och sista första placering under året 1976, detta gav dom 12 hela veckor på första placeringen totalt under detta år. Efter dom sex veckorna fick "Dansande drottning" kliva ner från tronen i förmån för Kissekatt's 'Mississippi' , "Dansande Drottnig var oxå Abba’s endaste #1 singel i Amerika.


U2 samt A-Tonårngarna har oxå gjort sin egna version av låten. Kylie gjorde ett framträdande med samma låt omringad av jättestora räkor i finalen av dom Olympiska Spelen I Sydney. Men det är endast Abba cover akt Abbacadabra som fick en hit med denna låt (en vecka på placeringen #57 året 1992, detta var dock deras endaste hit någonsin). Abba's egna version är den enda av deras egna sånger som har varit på singel listan två gånger, då den även lyckades att ta sig in på den Engelska singel listan som nummer 16 under en fem veckors period i September 1992. Både Abba’s egna version och Abbacadabra’s version kom in på listan exakt samma dag, Abba’s skäl till att släppa "Dansande Drottning" ännu en gång var självklart för att marknadsföra deras album "Guld-Bästa Hitsen" som släpptes månaden som följde.


'Dansande Drottning' är den andra Abba låten I våran nedräkning, efter "Känner mig, Känner dig" som kom in på plats 49. Båda dessa två låtar var tagna från albumet "Ankomst". Detta är kanske ett klassiskt Abba album, men även en geni grupp som Abba gör misstag som måste ifrågasättas. Detta var nämligen albumet som inkluderar den dagis doftande bagatellen "Dum Dum Diddle"!

Sex människor hade "Dansande Drottning" på deras tio i top lista, jag själv hade den som min tionde favorit. Min mamma har ett förtjustande minne av en familje camping semester året 1976 då låten släpptes. Hon brukade berätta för folk att min syster (som var sju år gammal) och jag ( som var tio) brukade göra en dans rutin till denna låt utanför våran husvagn för att underhålla andra campare. Hur kunde hon undgå att inse vad det som skulle hända senare här i livet när det gällde mig?

Martin har denna låt som sin fjärde favorit, och säger att "det var denna låt som han växte upp med, och att han fortfarande njuter av den". Det är oxå Jonathan’s nummer sju " En bög rökare då, en bög rökare nu, en bög rökare för alltid. Okay, jag tror bestämt att det räcker nu!

Om du "google" efter "Abba historia" images, får du en bild av Tony Blair. Vem visste?


Jump to the next song.
Jump to the previous song.

· link

Home